Založ si blog

Prekliata planéta

Dážď neutícha celé hodiny, dni, vlastne nikto na svete si už nespomína, kedy sa naposledy rozplynuli oblaky a zasvietilo slnko. Je to, je to skrátka prekliata planéta.

Na Zemi sa nič netušiaca skupina mladých ľudí vyberá na dobrodružstvo do hôr, kde náhodne nachádza sedem modrých kociek. Rozostaví ich do pravidelnej formácie a omylom vytvorí bránu do iného sveta – tmavého a vlhkého. Ráno prináša pohľad na prehistorickú krajinu, svet zvláštnych tvorov a ešte podivnejších „ľudí“, akýchsi vychudnutých kostlivcov bez nosov. Vítaniu návštevníkov zrejme nie sú zvyknutí, a tak aj hrdinov knihy prijmú svojsky – priviažu ich bolestivo o kôl a chystajú výsluch. Už už sa pozemšťania vidia na dne blízkej priepasti, keď ich zachráni najsilnejšia tamojšia zbraň. Modrá farba, lepšie povedané modrá vreckovka, ktorá sa každému z nich záhadne ocitla vo vrecku. V čom spočíva fluidum modrej? Prečo nepriatelia padajú do prachu a trasú sa o život? A kto im vlastne podstrčil vreckovky? Ako je možné, že tieto podivné tvory ovládajú slovenský jazyk? Úvahy kvitnú v momentoch, kedy sa návštevníci prekliatej planéty nemusia brániť pred útočníkmi s dvojzubcami. Napokon sa však predsa pokoria presile.

V uväznení sa však stretajú s miestnym zberačom soldany, potravy, s mladým mužom Mogamom. Po rozhovore s ním sa začína všetko vyjasňovať, zvlášť, keď po úteku narazia na stratené mesto Tieňov. Záhadné božstvá, vtáky smrti a mimozemský vyhnanec, ktorého úlohou je zachrániť zúboženú planétu.

Na konci knihy musíme zabudnúť na prívlastok prekliata, nič také nejestvuje. Je iba ľahostajnosť, pohodlnosť, nezáujem, egoizmus. Smrť, rozklad, ruiny, na ktorých vzniká primitívna civilizácia zberačov potravy a samozvaných božstiev. Nepreklial náhodou aj Zem ten, čo do jej lesov a morí zoslal prvého človeka?

Pútavo podané posolstvo sa nesie koncom príbehu mladých ľudí z dedinky Atómová Lehota. Má však ešte aj cudzí svet vo vesmíre nádej? Pocítia jeho obyvatelia na vlastnej koži teplo slnečného svitu?

Takmer by som v tom závale deja zabudol. Knihu má na svedomí Jozef Žarnay.

 

Komu knihu odporúčam?

Mladým ľuďom, fanúšikom sci-fi. Prečo si neprečítať pôvodné slovenské dielo, ktoré obstojí v konkurencií všade pretláčaných populárnych titulov a bestsellerov? Kniha, určená primárne mládeži, bude pútavým a oddychovým čítaním pre nejedného dospelého.

Odjakživa tiekla krv

05.03.2012

Iba šesť dní stačilo na stavbu Zeme, domova Adama a ženy Eva, z mužovho rebra stvorenej. Od šťastných dní v pozemskom raji uplynula snáď celá večnosť. Čo dnes vidíme na každom kroku, začalo sa ochutnaním ovocia zo zakázaného stromu, vôbec prvým ľudským hriechom. Muž a žena si vo chvíli precitnutia uvedomili vlastnú nahotu a zacítili stud, museli odísť z raja [...]

Schody do neba

24.01.2012

Dnešní mladí ich na tričkách nenosia pre nič za nič. Rockovým hudobníkom dakedy stačila pre nadobudnutie statusu nesmrteľných superhviezd výnimočná hudba, iní stavili na šokujúci, rebelantský imidž alebo hviezdne výstrelky. Led Zeppelin nepatrili nijak vyhranene ani do jednej z menovaných skupín. Neponechali nič náhode a sústrediac sa primárne na produkovanie [...]

Hon na ovcu

04.11.2011

Nikdy predtým som Murakamiho nečítal. Priznám, nečakal som, že Hon na ovcu bude naozaj honom na ovcu. Doslova. Tušil som umelecký obraz. Chyba. Aký hon to bude a o akú ovcu pri ňom pôjde, by mi nenapadlo ani vo sne. Hlavnému hrdinovi kolega jedného dňa oznámi, že ho kvôli istej fotografii potrebuje vidieť tajomný muž. Neznámy pri ich stretnutí situáciu objasní – [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Samuel Valuch

O knihách...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 21609x
Priemerná čítanosť článkov: 2401x

Autor blogu

Kategórie