Založ si blog

Schody do neba

Dnešní mladí ich na tričkách nenosia pre nič za nič. Rockovým hudobníkom dakedy stačila pre nadobudnutie statusu nesmrteľných superhviezd výnimočná hudba, iní stavili na šokujúci, rebelantský imidž alebo hviezdne výstrelky. Led Zeppelin nepatrili nijak vyhranene ani do jednej z menovaných skupín. Neponechali nič náhode a sústrediac sa primárne na produkovanie fantastickej muziky poburovali verejnosť a médiá drzosťou, búrlivosťou, agresivitou a závislosťou na alkohole či drogách. Samozrejme, nemožno vynechať ani „do neba volajúcu“ nemravnosť rockovej štvorky.

Na druhej strane – ako by mohol účtovník alebo osem hodín denne v továrni lopotiaci sa človek pochopiť myslenie a správanie sa členov najžiadanejšej rockovej senzácie na svete?

Od úvodu je jasné, že v knihe Schody do neba, pomenovanej po zrejme najpopulárnejšej skladbe kapely, ide najmä o hudbu. Práve hudba, až na niekoľko zakolísaní, ostáva pre Led Zeppelin prvoradou. Kniha však neupadá do faktografie a jej spracovanie je beletristické. Od vzlietnutia vzducholode až po jej katastrofálny pád.

Jimmy Page stavia na troskách a rozorvaných zvyškoch mena a slávy zoskupenia Yardbirds novú kapelu – na odporúčanie prizve Roberta Planta a Johna Bonhama, John Paul Jones sa nominuje sám po telefóne netušiac, ako veľmi tento telefonát zmení jeho budúcnosť. Gitarista, perfekcionista a uctievač Alistera Crowleyho, excentrický, pred verejnosťou pyšný ale inak citlivý spevák, na oko šialený ale v skutočnosti vyrovnaný bubeník, trhajúci si prsty a dlane nad blanami svojich bicích, a tmeliaci element – basák a univerzál, hrajúci snáď na všetky nástroje.

Británia sa týmto chlapíkom otočí chrbtom a tak zaútočia na americké pódiá. Za veľkou mlákou si ich fanúšikovia rýchlo zamilujú, Zeppelíni sa stávajú „predkapelou smrti“, po ktorej sa na pódium už nikomu priveľmi nechce, neskôr už diváci chodia iba na nich. Filozofia kapely znie – divák si musí prísť na svoje. V preklade do praxe to znamená niekedy aj tri a polhodinové koncerty za necelé dva doláre.

Albumy miznú z pultov kozmickou rýchlosťou, hoci sa kapela pre spory s vydavateľstvom rozhodne neuvádzať na obale svoj názov ani mená členov. Hudobná tvorba však napokon vždy priveľmi závisí od osobných príbehov jej autorov. Šťastena sa najväčšmi odvracia od speváka a textára Roberta – z ťažkej nehody sa vystrábi, nečakaná smrť jeho syna Karaca je ranou silnejšou. Kapela si teda dáva prestávku a pokračuje až v čase, keď je Plant pripravený na návrat. Let môže pokračovať.

Život štvorice hudobníkov ostáva búrlivý. Excesy a neortodoxné formy zábavy sú ďalšou sférou knihy a živnou pôdou pre média tých rokov. Určite by ste radi vedeli, o čo ide v podkapitole Dánska doga. Alebo ako sa dá s trochou „fantázie“ zabaviť s rybami, ulovenými priamo z hotela nad zátokou. Zeppelíni mohli namieriť prstom na dievčatá pod pódiom a už boli ich. Ako deti v cukrárni pred sklom so zákuskami. Ochrankári im chichotajúce sa a poriadne namaľované neplnoleté školáčky vodili na izbu, k nahnevaným otcom sa dievčatká často vracali až ráno. Alkohol a drogy dotvárali kolorit všedného dňa na turné. Zeppelíni obľubovali kokaín, heroínu našťastie všetci neprepadli, i to málo však malo katastrofálne následky.

S rastúcou slávou sa množili obavy o zdravie a bezpečnosť kapely, ktoré počas „šnúr“ muzikantov uzatvárali do nepriedušnej bubliny. Osameli, nudili sa, sláva ich oddeľovala od ostatného sveta, časté koncerty kradli aj posledné zvyšky síl.

Autor knihy – cestovný manažér kapely Richard Cole prežíva všetko so Zeppelínmi, čo dodáva knihe punc autentickosti. V závere diela jeho opisy badateľne slabnú, naopak nezáujem o dianie na koncertoch je čoraz citeľnejší. Posledné kapitoly sú chudobné, každý chýbajúci riadok má na začiatku slovo heroín. Cole napokon na poslednom turné „olovenú vzducholoď“ nesprevádza, po ceste na nútenú „odvykačku“ ho policajti strčia do väzenia. Tu sa dozvedá aj zvesť o smrti, ktorá dáva bodku za životom veľkolepej kapely a završuje jej nezvratný pád.

 

Komu knihu odporúčam?

Jednoznačne každému fanúšikovi rockovej hudby. Ale aj všetkým, ktorí si myslia, že jediné skutočné hviezdy sú sladké a upravené tváre na MTV.

Odjakživa tiekla krv

05.03.2012

Iba šesť dní stačilo na stavbu Zeme, domova Adama a ženy Eva, z mužovho rebra stvorenej. Od šťastných dní v pozemskom raji uplynula snáď celá večnosť. Čo dnes vidíme na každom kroku, začalo sa ochutnaním ovocia zo zakázaného stromu, vôbec prvým ľudským hriechom. Muž a žena si vo chvíli precitnutia uvedomili vlastnú nahotu a zacítili stud, museli odísť z raja [...]

Hon na ovcu

04.11.2011

Nikdy predtým som Murakamiho nečítal. Priznám, nečakal som, že Hon na ovcu bude naozaj honom na ovcu. Doslova. Tušil som umelecký obraz. Chyba. Aký hon to bude a o akú ovcu pri ňom pôjde, by mi nenapadlo ani vo sne. Hlavnému hrdinovi kolega jedného dňa oznámi, že ho kvôli istej fotografii potrebuje vidieť tajomný muž. Neznámy pri ich stretnutí situáciu objasní – [...]

Dobrodruh

03.11.2011

Mohol by byť príbehom románovej postavy, čitateľ by ale zrejme namietol, že autor sa pri vytváraní charakteru hrdinu nechal priveľmi uniesť. Neuvedomil by si, že v niektorých prípadoch ani fantázia neprenikne tam, kde sa vybral skutočný človek z mäsa a kostí. Podobných biografických diel o ňom vyšlo viacero. Je zrejme jedno, ktoré prečítate, výsledok bude rovnaký [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Samuel Valuch

O knihách...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 21629x
Priemerná čítanosť článkov: 2403x

Autor blogu

Kategórie