Založ si blog

Hon na ovcu

Nikdy predtým som Murakamiho nečítal. Priznám, nečakal som, že Hon na ovcu bude naozaj honom na ovcu. Doslova. Tušil som umelecký obraz. Chyba. Aký hon to bude a o akú ovcu pri ňom pôjde, by mi nenapadlo ani vo sne.

Hlavnému hrdinovi kolega jedného dňa oznámi, že ho kvôli istej fotografii potrebuje vidieť tajomný muž. Neznámy pri ich stretnutí situáciu objasní – ide o fotografiu, ktorú hlavnej postave románu pred časom zaslal kamarát Krysa a ktorú pre neznáme nutkanie použil na reklamnú kampaň poisťovne. Fotografia zachytáva stádo oviec, pasúcich sa pod vrchmi. Jedna z oviec sa však od ostatných odlišuje. Plemenom, vzhľadom, znakom hnedej farby v tvare hviezdy na chrbte. Schyľuje sa k honu na ovcu. Absolvovať ho môžete, iba ak ste presvedčení, že nejestvuje niečo ako „nemožné“, ani tá najabsurdnejšia z predstáv.

Známeho prozápadného japonského majstra pera som vždy pokladal za populárneho autora. Najmä, keď som jeho meno neraz objavil na zozname najpredávanejších knižných titulov. Zrejme som si ho tak trocha „zaškatuľkoval“. Až pred niekoľkými dňami som do rúk uchopil knihu s ovcou s červenou päťcípou hviezdou na kožuchu. Keď som ju poslednýkrát zatvoril, uistil som sa o tom, že Murakami populárnym autorom skutočne je.

Jeho knihu dokážete prečítať na jeden dúšok. Ak si potrpíte na príval deja a venujete mu všetku pozornosť, nepozastavíte sa nad viacerými výbornými a trefnými myšlienkami. Nevychutnáte si niekoľko netypických (a to je poriadne slabé slovo na ich vystihnutie) charakterov. Takmer žiadna z postáv knihy nie je, ako by sme povedali, normálna. Navyše k ideálu normálnosti, nech je uložený v hlave akokoľvek, bude zväčša na hony vzdialená. Hoci sa vám bude páčiť vzťah hlavného hrdinu a jeho všednej priateľky, ktorá sa zmení na neodolateľnú krásku vždy, keď odhalí svoje uši, nedočkáte sa lacnej romantiky. Murakami sa nevyhne ani zmienkam o obľúbenej rockovej a džezovej hudbe, ani o obdivovanom autorovi Dostojevskom. Bočí k samote, k odmietaniu bežných postupov prudko sa rozvíjajúcej spoločnosti. „Zbúrajú kopce, postavia domy, zem navozia do mora a tiež tam vystavajú domy. A ešte si myslia, že je to úžasný nápad.“

Murakamimu sa podaril prienik medzi populárnym bestsellerom a knihou pre náročnejšieho čitateľa. Zarytý vyznávač „vážnej“ literatúry ho možno z princípu odmietne. Pre mňa to bol príjemný a odpočinkový únik do zvláštnych kútov fantázie. A zaujímavých rozhovorov:

 

 „Tak potom autá vyrobené v Saudskej Arábii majú v sebe Alaha.“

„V Saudskej Arábii nevyrábajú autá.“

„Naozaj?“

„Naozaj.“

„A aký boh je teda v autách vyrobených v Spojených štátoch a exportovaných do Saudskej Arábie?“ spýtala sa moja priateľka.

 

 

 

Odjakživa tiekla krv

05.03.2012

Iba šesť dní stačilo na stavbu Zeme, domova Adama a ženy Eva, z mužovho rebra stvorenej. Od šťastných dní v pozemskom raji uplynula snáď celá večnosť. Čo dnes vidíme na každom kroku, začalo sa ochutnaním ovocia zo zakázaného stromu, vôbec prvým ľudským hriechom. Muž a žena si vo chvíli precitnutia uvedomili vlastnú nahotu a zacítili stud, museli odísť z raja [...]

Schody do neba

24.01.2012

Dnešní mladí ich na tričkách nenosia pre nič za nič. Rockovým hudobníkom dakedy stačila pre nadobudnutie statusu nesmrteľných superhviezd výnimočná hudba, iní stavili na šokujúci, rebelantský imidž alebo hviezdne výstrelky. Led Zeppelin nepatrili nijak vyhranene ani do jednej z menovaných skupín. Neponechali nič náhode a sústrediac sa primárne na produkovanie [...]

Dobrodruh

03.11.2011

Mohol by byť príbehom románovej postavy, čitateľ by ale zrejme namietol, že autor sa pri vytváraní charakteru hrdinu nechal priveľmi uniesť. Neuvedomil by si, že v niektorých prípadoch ani fantázia neprenikne tam, kde sa vybral skutočný človek z mäsa a kostí. Podobných biografických diel o ňom vyšlo viacero. Je zrejme jedno, ktoré prečítate, výsledok bude rovnaký [...]

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

Samuel Valuch

O knihách...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 21651x
Priemerná čítanosť článkov: 2406x

Autor blogu

Kategórie