Založ si blog

Hlas hory

Predstavte si takúto situáciu. Je jar, na strome sakury sa rozvíjajú kvety, až kým nevytvoria zo svojich lístkov oblak, stojaci na nebi bez jediného mráčika. Pod stromom je jazierko, v ktorom bez pohybu plávajú osamelé lístky, zapichnuté do priezračnej vody ako dávno uviaznuté lode. Dokázali by ste si to, ale odpovedzte pravdivo, všimnúť a nachvíľu sa zastaviť, aby ste nemo obdivovali videné?

Hlas hory – príbeh Šinga a mladej Kikuko je plný momentov, nesúcich kód jednoduchej krásy. Zároveň sa však zvláštne prepletá so životom Šingovho syna Šuičiho, ktorý stojí z nejakého (netuším z akého) dôvodu po boku pôvabnej Kikuko v úlohe jej manžela.

Na portréte bežnej japonskej rodiny sa rozvíja príbeh nepochopenia, odcudzenia a odlišnosti blízkych bytostí, členov rodiny. Pre starnúceho Šinga je synova nevesta Kikuko jediným svetielkom v chmúrnom živote. Sledujú spolu premeny prírody v kolobehu ročných období, v ktorých nachádzajú všetko podstatné, čo je v bytí obsiahnuté. Nič viac a nič menej v skutočnosti neexistuje. Len živý svet, na jar prebúdzajúci sa do krásy a života a na jeseň umierajúci. Filozofia tradičného Japonského nazerania na svet je zasadená do ich duší. Ich vzťah je viac ako len romantický, Šingo, hoci to sám nikdy neprizná, miluje synovu manželku. Všetko medzi nimi je ale detsky nevinné a krásne.

„Šingo byl přesto znepokojen – to, že si nevšimla pozdních pupenů na mohutném stromě, mohlo znamenat, že má v srdci nějakou prázdnotu.“

V opozícií stojí Šingov syn Šuiči. Poznačený hrôzami vojny nedokáže akceptovať svetonázor starnúceho otca. Drobnosti, kvety, príroda, nič nemá skutočný zmysel. Zhliadol smrť, bolesť, zabil, prizeral sa… Syndróm vojnových veteránov ho dohnala do známosti s Kinu, z ktorej vojna urobila vdovu. Dvaja mladí, utrápení a osudom spriaznení ľudia sa stávajú milencami. Nejestvujú žiadne sakury, kvety, obloha, iba alkohol, plač, spomienky, výčitky a apatia.

Nikdy nemôže dôjsť k pochopeniu otca a syna, a, bohužiaľ, ani manžela a manželky. Najviac trpí mladá a nevinná Kikuko. Absenciu manžela si vynahrádza naviazaním sa na Šinga, s ktorým chce ostať aj v prípade rozchodu so Šuičim, aby sa učila čajovému obradu.

Smutný príbeh podal Jasunari Kawabata veľmi pekne. Slová, vety, všetko je jemné, nevtieravé, vyvážené, akoby sme sa miesto strán knihy pozerali kopce, sfarbené jeseňou, alebo sledovali mravce pri prácach v mravenisku. Budhistická filozofia v románe obsiahnutá (aj medzi riadkami) a opisy tak prostých, všedných a zdanlivo nezaujímavých javov uvrhnú pozornosť čitateľa (celkom nechcene) na maličkosti v prírode. Kniha núti nevšímať si iba samého seba, ale aj prostredie a životný priestor navôkol. V prírode sa predsa všetko začína, ľudský život v nej aj končí. Bez kriku, absolútne prirodzene. Ako keď z borovice odpadne zrelá šiška, aby z nej na zemi vyzobali ľahké semená dobiedzavé vtáky.

 

Komu knihu odporúčam?

Priaznivcom tradičnej japonskej životnej filozofie, milovníkom drobných krás prírody. Rovnako ľuďom, ktorým sa pre zaneprázdnenosť, pracovné a iné problémy nedarí všímať prvky krásy, číhajúce na každom kroku.

 

 

Odjakživa tiekla krv

05.03.2012

Iba šesť dní stačilo na stavbu Zeme, domova Adama a ženy Eva, z mužovho rebra stvorenej. Od šťastných dní v pozemskom raji uplynula snáď celá večnosť. Čo dnes vidíme na každom kroku, začalo sa ochutnaním ovocia zo zakázaného stromu, vôbec prvým ľudským hriechom. Muž a žena si vo chvíli precitnutia uvedomili vlastnú nahotu a zacítili stud, museli odísť z raja [...]

Schody do neba

24.01.2012

Dnešní mladí ich na tričkách nenosia pre nič za nič. Rockovým hudobníkom dakedy stačila pre nadobudnutie statusu nesmrteľných superhviezd výnimočná hudba, iní stavili na šokujúci, rebelantský imidž alebo hviezdne výstrelky. Led Zeppelin nepatrili nijak vyhranene ani do jednej z menovaných skupín. Neponechali nič náhode a sústrediac sa primárne na produkovanie [...]

Hon na ovcu

04.11.2011

Nikdy predtým som Murakamiho nečítal. Priznám, nečakal som, že Hon na ovcu bude naozaj honom na ovcu. Doslova. Tušil som umelecký obraz. Chyba. Aký hon to bude a o akú ovcu pri ňom pôjde, by mi nenapadlo ani vo sne. Hlavnému hrdinovi kolega jedného dňa oznámi, že ho kvôli istej fotografii potrebuje vidieť tajomný muž. Neznámy pri ich stretnutí situáciu objasní – [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Samuel Valuch

O knihách...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 21633x
Priemerná čítanosť článkov: 2404x

Autor blogu

Kategórie